Uctění památky parašutisty Jana Hrubého z Kunovic žáky naší školy

Dne 4. března jsme si připomněli 108. výročí narození čs. vojáka, parašutisty z Kunovic Jana Hrubého (4. března 1915-18. června 1942).

Jan Hrubý (rodák z Kunovic) byl členem výsadku Bioscop a jedním ze sedmi výsadkářů, kteří zahynuli 18. června 1942 v kryptě pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje po atentátu na Reinharda Heydricha.

Dne 8. března uctilo 11 žáků  6.C (odpoledne ve svém volném čase) památku Jana Hrubého zapálením svíček a položením věnce u jeho památníku v Kunovicích u kostela.

Žákyně 9.C Kateřina Blatná také u památníku zahrála na flétnu oblíbenou píseň našich vojáků ve Velké Británii Škoda lásky.

Někteří žáci zapalují svíčky u památníku v Kunovicích také individuálně...např. David Horsák z 9.C.

Ema Hauerland z 6.C pátrala po osudech svých předků a zjistila, že Josef Bublík  (druhý člen paravýsadku Bioscop) je její vzdálená rodina (její babičky sestřenice je Josefa Bublíka neteř).

Ernest Sůček z 6.C vyrobil ze dřeva repliky zbraní (pistole Browning ráže 6,35 mm a pistole Colt Pocket Model 1903 ráže 38), které měli parašutisté v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze 18. června 1942.

Chtěl bych osobně poděkovat všem žákům, kterým nejsou hrdinové jako byl Jan Hrubý a Josef Bublík lhostejní. Zasloužíte si velkou pochvalu.

Motto: "Národu, který si neváží svých hrdinů, hrozí, že nebude žádné mít, až je bude skutečně potřebovat". Ferdinand Peroutka

Mgr. Petr Kočíř - učitel dějepisu